Wstążki z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wstążki z sosem pieczarkowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżka

150 gramów

null

null

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al. dente. W rondlu zagotuj szklankę wody i rozprowadź w niej Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr.

Krok 2

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki, pokrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej lekko pieczarki i cebulę. Pod koniec smażenia dodaj masło i po jego rozpuszczeniu Oprósz mąką.

Krok 4

Podlej rosołem, całość podduś przez 15 minut.

Krok 5

W czasie duszenia dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę i szynkę.

Krok 6

Wlej śmietanę i zagotuj. Wymieszaj wszystko z ciepłym makaronem. Dopraw pieprzem do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wstążki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej