Zielona lazania przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona lazania

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

35 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

40 gramów

400 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron: Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 10min. Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej) Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.

Krok 2

Sos boloński: Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min). Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min. Dodać białe wino, gotować 5min. Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), przyprawę uniwersalną, mini kosteczki, pieprz - dusić 20min.

Krok 3

Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.

Krok 4

Lasagne: W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu. Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera. Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona lazania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej