Ziemniaki gratin – Kartoffelgratin: przepis po polsku | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki gratin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.

Ziemniaki gratin  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.

Ziemniaki gratin  - Krok 2

Krok 3

Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wierzch posyp serem i przykryj folią aluminiową.

Ziemniaki gratin  - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.

Ziemniaki gratin  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki gratin Ziemniaki gratin

Podczas poszukiwań inspirujących receptur natknąłeś się na ziemniaki gratin, ale sama nazwa niewiele ci mówi? Potrawa ta, znana jako gratin dauphinois lub kartoffelgratin, to nic innego jak ziemniaczana zapiekanka z kwaśną śmietaną i serem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, nie trzeba więc być francuskim mistrzem kuchni, by móc rozkoszować się ziemniaczano-serowym smakiem. Z naszym przepisem na ziemniaki gratin można być pewnym sukcesu. Przygotuj kartoffelgratin po polsku i sprawdź, jakie to proste!

Dla kogo?

Ziemniaczki gratin są stworzone dla wszystkich, którym znudziły się gotowane ziemniaki, często podawane do obiadu na polskich stołach. Bez obaw, ich zrobienie nikomu nie sprawi problemu. Wystarczy, że pokroisz surowe ziemniaki w talarki (możesz użyć do tego malaksera), podsmażysz i zatopisz w gęstym, serowo-kremowym sosie na bazie śmietany. Następnie wypełnij naczynie żaroodporne ziemniakami z sosem, a całość posyp startym serem żółtym, z którego powstanie słynna skórka. Ziemniaki gratin gotowe!

Na jaką okazję?

Jako francuski specjał, gratin ziemniaczane śmiało możesz wykorzystać jako element zaskoczenia podczas uroczystego obiadu. Twoi bliscy z dużym entuzjazmem powitają na talerzach coś innego niż purée albo frytki. Jeśli zależy Ci na kulinarnym elemencie zaskoczenia, wybierz ziemniaki gratin. Przepis nie jest skomplikowany i nie powinien być problemem nawet dla początkującego kucharza.

Czy wiesz, że?

Gratin to popularna we Francji technika gotowania, która polega na zapiekaniu dania w taki sposób, że na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Francuskie słowo gratter oznacza skrobać lub ścierać, co nawiązuje to tartego sera użytego przy pieczeniu. Tyle z teorii wystarczy, czas wypróbować przepis na ziemniaki gratin w praktyce.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki gratin możesz posypać ulubionymi ziołami. Najlepiej sprawdzi się jednak koperek. Całość dopraw przyprawami i upiecz, aż ziemniaki będą przyrumienione. Brzmi smakowicie, prawda? Ziemniaki gratin podawaj jako główne danie, przekąskę lub dodatek do obiadu.