Ziemniaki gratin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

300 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki (od tego momentu już nie zalewaj ich wodą).

Krok 2

Drobno posiekaj czosnek, cebulę pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj surowe ziemniaki , tymianek I gałkę muszkatołową. Wszystko razem smaż 3-4 minuty, cały czas mieszając. Ziemniaki powinny zrobić się szkliste.

Krok 3

W oddzielnej misce pomieszaj Knorr Naturalnie smaczne z mlekiem i śmietaną. Powstałą mieszanką zalej ziemniaki. Wszystko razem gotuj kolejne 5 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty, a ziemniaki wchłoną nadmiar płynu.

Krok 4

Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia. Dokładnie posyp z wierzchu startym serem. Wszystko razem wstaw na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym rozwiązaniem jest pomieszanie dwóch serów: gruyere i parmezanu w stosunku 1:1.

Upewnij się, że sery zawierają podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki gratinZiemniaki gratin

Przygotowanie smacznej zapiekanki ziemniaczanej może być prostsze niż kiedykolwiek. Jej odmiana gratin charakteryzuje się delikatną kremową nutą. Aby ją przełamać, gotowe danie warto posypać zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Delikatną konsystencję zapewnia wykorzystanie śmietany 12%. Dodatkowo, możesz użyć do jego doprawienia niewielkiej ilości sproszkowanej wędzonej papryki, gałki muszkatołowej lub pesto z pietruszki. To ostatnie z łatwością przygotujesz samodzielnie, miksując w kielichu blendera świeżą natkę z sokiem cytrynowym, orzechami i oliwą. Finalny smak potrawy uatrakcyjnią również nieco pikantne marynowane kapary lub suszone pomidory z zalewy. Gotowe ziemniaki gratin serwuj jako samodzielną potrawę. Dobrze skomponują się również z innymi daniami wegetariańskimi. Spróbuj np. połączenia ich z warzywnymi kotletami lub sałatką z jarmużu. Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz smaczne, uniwersalne danie – idealne na wegetariański obiad. Życzymy udanego gotowania.