Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

148 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

2 łyżeczki

1 sztuka

4 plastry

4 łyżeczki

4 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

200 gramów

8 sztuk

1 sztuka

2 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udziec wołowy umyj i osusz. Mięso rozbij cienko tłuczkiem. Rozbite płaty mięsa oprósz świeżo mielonym pieprzem i posmaruj musztardą z jednej strony. Następnie połóż ćwiartkę ogórka kiszonego oraz plaster cebuli. Mięso zwiń w roladkę, okręć białą nitką (żeby nie rozwinęło się w czasie duszenia) i krótko obsmaż na patelni. Na tej samej patelni podsmaż małą cebulę pokrojoną w kostkę.

Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką - Krok 1

Krok 2

Obsmażonego zrazika przełóż do garnka, wlej niewielką ilość wody, dodaj zrumienioną cebulę, ziele angielskie, listek laurowy i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Sos zagęść zmielonymi otrębami.

Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką - Krok 2

Krok 3

Kaszę gryczaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącej ugotowanej kaszy dodaj 6 łyżeczek Flory ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.

Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką - Krok 3

Krok 4

Buraki ugotuj, następnie zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Dodaj pozostałe 6 łyżeczek Flory ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.

Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką - Krok 4

Krok 5

Zraziki wołowe podawaj z kaszą gryczaną i jarzynką.

Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy E, witaminy D, niacyny,  folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynkąZraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką

Doskonały obiad powinien być nie tylko smaczny czy sycący, ale przede wszystkim skomponowany z wartościowych składników. Wymagania te spełnia przepis na zraziki wołowe w sosie pieczarkowym. Wzbogać danie o kaszę gryczaną i jarzynkę. Duża dawka zdrowia gwarantowana.

Dla kogo?

Zraziki wołowe z dodatkami to klasyka polskiej kuchni. Z powodzeniem można ją serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Delikatne zraziki z chudego wołowego mięsa posmakują wytrawnym smakoszom, którzy muszą zadbać o stężenie cholesterolu.

Na zdrowie!

Tak przygotowany obiad stanowi dobre źródło białka (31,7 g, czyli 63,4% RWS) niezbędnego do budowy i utrzymania we właściwym zdrowiu naszego organizmu. Oprócz tego danie zaopatruje nas w witaminę B1 (0,6mg, czyli 54,5% RWS), która w znacznym stopniu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego. Dostarczanie witaminy B1 wraz z pożywieniem jest szczególnie istotne, gdyż organizm nie potrafi jej sam wytwarzać.

Czy wiesz, że?

Kaszę gryczaną możesz traktować jako zamiennik produktów pszenicznych. Poleca się ją zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej. Jest też źródłem cynku, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.