Zupa cebulowa z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 szklanki

3 szklanki

1 szczypta

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

null

1 szczypta

null

2 łyżki

1 szklanka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 3

Krok 5

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 6

Krok 7

Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 7

Krok 4

Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Roman Debecki

    Roman Debecki , 24.10.2017

    Jeszcz nie probowslem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa z pomidoramiZupa cebulowa z pomidorami

Szukasz pomysłów na nowe wersje popularnego dania? Wypróbuj zupę cebulową z pomidorami. Typowa francuska zupa cebulowa, wzmocniona aromatem tymianku i szałwii, to danie godne mistrzów. Samo jej przygotowanie – początkowo niewiele różni się od oryginalnej receptury. Piórka cebuli podsmaż wraz z czosnkiem i przypraw ziołami. Po tym etapie czas na nutkę szaleństwa. Do garnka dodaj niewielką ilość octu winnego, koncentrat pomidorowy oraz lampkę białego, wytrawnego wina. W tym towarzystwie cebula będzie się gotować przez następne 30 minut. Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami – przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy pokroić pszenne tosty, natrzeć je czosnkiem, zasypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na 6 minut. Zupę przelej do małej miseczki lub filiżanki, udekoruj listkami świeżej szałwii. Rewelacja!