
Składniki
4 sztuki
0.5 szklanki
3 szklanki
1 szczypta
150 gramów
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
null
1 szczypta
null
2 łyżki
1 szklanka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

Krok 2
Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

Krok 3
Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

Krok 5
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

Krok 6
Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

Krok 7
Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.

Krok 4
Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa z pomidorami
Szukasz pomysłów na nowe wersje popularnego dania? Wypróbuj zupę cebulową z pomidorami. Typowa francuska zupa cebulowa, wzmocniona aromatem tymianku i szałwii, to danie godne mistrzów. Samo jej przygotowanie – początkowo niewiele różni się od oryginalnej receptury. Piórka cebuli podsmaż wraz z czosnkiem i przypraw ziołami. Po tym etapie czas na nutkę szaleństwa. Do garnka dodaj niewielką ilość octu winnego, koncentrat pomidorowy oraz lampkę białego, wytrawnego wina. W tym towarzystwie cebula będzie się gotować przez następne 30 minut. Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami – przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy pokroić pszenne tosty, natrzeć je czosnkiem, zasypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na 6 minut. Zupę przelej do małej miseczki lub filiżanki, udekoruj listkami świeżej szałwii. Rewelacja!