Zupa jarzynowa

- Krok 1Pokrój seler, pietruszkę i marchewkę w słupki, a pora w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanej Ramie przez 5 minut.
- Krok 2Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj podsmażone warzywa i gotuj 15 minut.
- Krok 3Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, po czym dodaj do zupy i gotuj aż do miękkości ziemniaków.
- Krok 4Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Wlej zupę do miseczek, posyp serem i udekoruj listkami bazylii.

Szukasz inspiracji na obiad? Zupa jarzynowa to dobry wybór. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim warzyw korzeniowych – nadają się zarówno te świeże, jak i mrożone. Możesz dowolnie dobierać ich proporcje, a także dodać inne składniki, np. kalafiora, paprykę lub kalarepę. Urozmaicisz ją dodatkiem chudego mięsa, najlepiej z kurczaka. Przyrządzenie zupy jest łatwe – wystarczy pokroić warzywa w kostkę, podsmażyć je i ugotować w rosole z kury. Wegetarianie mogą bez problemu zamienić go na bulion warzywny, smak będzie równie dobry. Zamiast ziemniaków dodaj drobne kluseczki, w ten sposób urozmaicisz danie. Przed podaniem posyp porcję startym żółtym serem, najlepiej twardym, na przykład goudą albo ementalerem. Dobrze pasuje serwowana w połączeniu ze świeżym lub opiekanym pieczywem. Udekoruj ją listkiem bazylii, koperkiem albo natką pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, możesz dodać do dania trochę jogurtu naturalnego albo śmietany. Sprawdź przepis i ugotuj tę smaczną zupę jarzynową!