Zupa jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

20 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój seler, pietruszkę i marchewkę w słupki, a pora w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez 5 minut.

Zupa jarzynowa - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj podsmażone warzywa i gotuj 15 minut.

Zupa jarzynowa - Krok 2

Krok 3

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, po czym dodaj do zupy i gotuj aż do miękkości ziemniaków.

Zupa jarzynowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Wlej zupę do miseczek, posyp serem i udekoruj listkami bazylii.

Zupa jarzynowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowaZupa jarzynowa

Szukasz inspiracji na obiad? Zupa jarzynowa to dobry wybór. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim warzyw korzeniowych – nadają się zarówno te świeże, jak i mrożone. Możesz dowolnie dobierać ich proporcje, a także dodać inne składniki, np. kalafiora, paprykę lub kalarepę. Urozmaicisz ją dodatkiem chudego mięsa, najlepiej z kurczaka. Przyrządzenie zupy jest łatwe – wystarczy pokroić warzywa w kostkę, podsmażyć je i ugotować w rosole z kury. Wegetarianie mogą bez problemu zamienić go na bulion warzywny, smak będzie równie dobry. Zamiast ziemniaków dodaj drobne kluseczki, w ten sposób urozmaicisz danie. Przed podaniem posyp porcję startym żółtym serem, najlepiej twardym, na przykład goudą albo ementalerem. Dobrze pasuje serwowana w połączeniu ze świeżym lub opiekanym pieczywem. Udekoruj ją listkiem bazylii, koperkiem albo natką pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, możesz dodać do dania trochę jogurtu naturalnego albo śmietany. Sprawdź przepis i ugotuj tę smaczną zupę jarzynową!