
Składniki
1.5 litra
2 sztuki
10 dekagramów
0.75 szklanki
1 łyżeczka
2 pęczki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar do zupy koperkowej z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2
Do wrzącego wywaru wsyp makaron i ugotuj.

Krok 3
Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Dodaj do wywaru razem z koprem. Gotuj 10 minut i lekko przestudź zupę.

Krok 4
Wymieszaj żółtka z niewielką ilością gorącej zupy koperkowej i dodaj do garnka.

Krok 5
Dopraw gotową klasyczną zupę koperkową do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby zupa koperkowa z makaronem była naprawdę aromatyczna, pamiętaj, by dodać świeży koper pod koniec gotowania – dzięki temu zachowa swój intensywny smak i piękny zapach.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa koperkowa
Dla wielu szefów kuchni przepis na zupę koperkową jest obowiązkowym punktem wiosennego i letniego menu. Dzięki naszym poradom dowiesz się, jak przygotować zupę koperkową również wtedy, gdy do ciepłych, wakacyjnych miesięcy jeszcze daleko. Niektórzy jadają ją z ziemniakami, lecz tym razem prezentujemy zupę koperkową z makaronem. Jakim? To już zależy wyłącznie od ciebie!
Dla kogo?
Zupa koperkowa to idealna propozycja na ekspresowy posiłek dla czterech osób. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Koper najlepiej kupić na targu, świeży i bujny. Warto zaznaczyć, że zupa koperkowa z makaronem będzie równie doskonała, gdy użyjesz mrożonego kopru, więc jeśli lubisz robić zapasy – tym lepiej! Ten przepis na zupę koperkową sprawia, że każdy może przygotować ją łatwo i szybko, ciesząc się klasycznym smakiem.
Na jaką okazję?
Dla tego aromatycznego przepisu na zupę koperkową można stracić głowę. Wiosną i latem zwykle większość smakoszów ma ochotę na świeże potrawy. Chwilowo w zapomnienie odchodzą gęste kremy, zupy grochowe i krupniki. Z przepisem na zupę koperkową z makaronem będziesz chętnie wchodzić do kuchni nawet w gorące dni – w końcu przygotujesz ją błyskawicznie. Degustację polecamy na świeżym powietrzu!
Czy wiesz, że?
Jeżeli nie przepadasz za pływającą w koperkowej zupie zieleniną, można łatwo temu zaradzić blendując koperek z odrobiną warzywnego wywaru przed dodaniem go do zupy koperkowej. Z kolei trik z dodawaniem żółtek do zupy powoduje wzmocnienie smaku oraz nadaje jej aksamitną, lekko kremową konsystencję. Pamiętaj, aby dokładnie roztrzepać żółtka widelcem lub trzepaczką z odrobiną ciepłej – ale nie wrzącej zupy koperkowej i dodać do lekko przestudzonej potrawy, dokładnie mieszając całość.
Dla urozmaicenia:
Ugotowanie makaronu (rurek, muszelek, łazanek, świderków – wybierz swój ulubiony) w warzywnym bulionie spowoduje, że będzie on wyjątkowo pyszny. Oryginalnym akcentem w przepisie na zupę koperkową z makaronem będzie dodatek napoju kokosowego. Warto pamiętać, że zupę koperkową można wzbogacić różnymi dodatkami, dzięki czemu zyska ona nowy, niepowtarzalny smak. Palce lizać!
Jeżeli lubisz zupę koperkową, wypróbuj także gnocchi z patelni oraz kurczaka ze szpinakiem — pyszne propozycje na kolejne smaczne dania!