Zupa krem z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

509 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

763 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1070 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.

Krok 2

Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.

Krok 3

W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Krok 4

Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.

Krok 5

Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.

3

Opinie o przepisie

  • Roman Kalisz

    Roman Kalisz, 01.05.2020

    Bardzo smaczna i nieskomplikowane kremowa zupa ze szparagów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BEATA Leszczyńska

    BEATA Leszczyńska, 16.05.2019

    pyszna, wywar z obierek dodaje ostrości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Polinceusz

    Jolanta Polinceusz, 20.06.2017

    delikatna,smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z białych szparagówZupa krem z białych szparagów

Zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać szparagi w kuchni wegetariańskiej? Przyrządź z nich kremową, aksamitną zupę na warzywnym wywarze. Jej biały kolor sprawi, że będzie stanowiła odpowiednią przystawkę na uroczystym bezmięsnym obiedzie. Zupa krem z białych szparagów to obowiązkowa pozycja w menu niemal każdej restauracji. Zaserwuj ją także w swoim domu!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów szparagów! Dobrym pomysłem jest także ugotowanie większej liczby szparagów i wyjęcie kilku przed miksowaniem. Obierz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zrobisz to z łatwością, przełamując je. Nie wyrzucaj jednak twardych końców, tylko użyj do przyrządzenia bulionu – dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego aromatu. Przecedzonym wywarem zalej podsmażone warzywa, a następnie całość zblenduj i gotowe!

Na jaką okazję?

Przygotowujesz obiad dla całej rodziny, a może znudziły Ci się dotychczasowe przepisy? Zupa krem z białych szparagów to strzał w dziesiątkę!

Czy wiesz, że?

Co zrobić, aby mieć pewność, że zupa wyjdzie tak, jak powinna? Zabiel ją kwaśną śmietaną. Zahartuj ją najpierw, wlewając stopniowo do kubka i energicznie mieszając – dzięki temu się nie zwarzy.

Dla urozmaicenia:

Posyp każdą porcję zupy szczypiorkiem albo udekoruj chipsami z jarmużu.