Amerykańskie ciasteczka "Whoopie pies"

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

28

497 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

50 gramów

100 mililitrów

0 gramów

krem:

200 gramów

50 gramów

250 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 190°C. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem. Kasię ubij z cukrem na jasną masę. Dodaj jajka i dokładnie ubij.

Krok 2

Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, kardamonem oraz kakao. Powstałą mieszankę dodawaj na przemian z mlekiem do ubitej uprzednio masy cały czas mieszając.

Krok 3

Masę wyłóż na blachę do pieczenia stołową łyżką, zwróć uwagę jednak aby zachować odstępy między ciasteczkami (powinny wyjść 24 ciateczka). Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Upieczone pozostaw na blasze do wystygnięcia.

Krok 4

Przygotuj krem: twarożek zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Osobno ubij śmietanę 30% z cukrem waniliowym a następnie dodawaj porcjami do masy serowej. Całość wymieszaj. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego. Na połowie upieczonych ciasteczek (dolnej ich części) wyciśnij nieduże łezki a następnie przykryj je pozostałymi czystymi połówkami ciasteczek – jak tradycyjne markizy. W ten sposób powstały nam amerykańskie Whoopies !

Moje Ciasto

Dobra rada:

Whoopie pies to amerykańskie ciasteczka nazywane inaczej „Amerikaner“. Oryginalnie przygotowywane są z kremem Marshmallows.

3

Opinie o przepisie

  • Anna  Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    przecież jest napisane 1 łyżeczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Sroka

    Justyna Sroka

    ile tego proszku do pieczenia ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    W przepisie nic nie jest napisane o proszku do pieczenia ☺☺☺ ale tak to pyszne. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej