Bułeczki z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

222 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
1 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1013 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

100 gramów

0.5 szklanki

25 gramów

2 sztuki

1 szczypta

500 gramów

lukier:

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić w rondelku. Z drożdży, łyżki mąki, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Bułeczki z czereśniami - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszać pozostałą mąkę z cukrem i solą, dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i żółtka. Na koniec wlać przestudzoną Kasię i wymieszać wszystko łyżką.

Bułeczki z czereśniami - Krok 2

Krok 3

Następnie masę przełożyć na podsypany mąką stół i wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

Bułeczki z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Czereśnie umyć i wydrylować. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.

Bułeczki z czereśniami - Krok 4

Krok 5

Na środku każdego kwadratu ułożyć po kilka czereśni, następnie rogi ciasta zawinąć do środka. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st.C.

Bułeczki z czereśniami - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzeć z odrobiną wody na gęsty lukier. Czereśnie przekroić na połówki. Każdą bułeczkę posmarować lukrem i przykleić na jej wierzchu połówkę czereśni.

Bułeczki z czereśniami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Bożena Socha

    Bożena Socha

    Wspaniałe ciasteczka/koperty/ bo tak na nie mówię.Można robić z innymi owocami nie tylko z czereśniami.Ostatnio robiłam z jabłkiem i niebie w gębie.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina Grajewska

    Ewelina Grajewska

    mam pytanie można z robić innymi owocami

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki z czereśniamiBułeczki z czereśniami

Drożdżowe wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak i uniwersalność. Przygotowane z drożdżowego ciasta bułeczki z czereśniami są pachnące i delikatne, a owocowe nadzienie dodaje im wyrazistego, słodko-kwaśnego smaku. Bułeczki te są doskonałe na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo popołudniowy dodatek do kawy. Do ich przygotowania potrzebujesz m.in. kostki do pieczenia, mąki, cukru, mleka, świeżych drożdży i owoców na nadzienie. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić na chwilę, aby wyrosło, dzięki czemu będzie później bardziej puszyste. Następnie trzeba je rozwałkować i pociąć na równe kwadraty. Układa się na nich pozbawione pestek czereśnie i zawija. Pamiętaj, żeby dobrze je skleić. Do tak przyrządzonego ciasta drożdżowego często wykorzystuje się też inne owoce, np. wiśnie czy truskawki. Po upieczeniu bułeczki z czereśniami polewa się jeszcze lukrem i ozdabia. Do ich dekoracji wykorzystaj czereśnie lub posiekane orzechy czy mak. Zrób pachnące, delikatne bułeczki na podstawie tego przepisu!