Bułkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

104

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

6 łyżek

1.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

masa:

2 sztuki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

posypka:

1 łyżka

1 łyżka

10 dekagramów

przełożenie:

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku.

Krok 2

Na koniec dodać mąkę z proszkiem i cukier waniliowy oraz olej. Dokładnie wymieszać. Piec w temp.160 stopni ok. 20 min.

Krok 3

Masa: Z bułek odkroić spody i namoczyć w 1,5 szklanki mleka. Namoczone bułki zmiksować.

Krok 4

Dodać cukier, szklankę mleka, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Masę postawić na wolnym ogniu i mieszając gotować około 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 5

Do ostudzonej masy dodać Kasię i żółtko. Utrzeć na gładką masę.

Krok 6

Biszkopt przekroić na pół, każdy placek posmarować dżemem i przełożyć masą. Składniki na posypkę podsmażyć na złoty kolor i posypać wierzch placka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort z wisienką
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej