Buraczkowe muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

368 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

852 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

do dekoracji:

12 sztuk

składniki mokre:

2 sztuki

350 gramów

150 mililitrów

składniki suche:

100 gramów

250 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

4 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ugotuj ze skórką do miękkości, następnie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij na sicie i odmierz szklanką 250 ml.

Buraczkowe muffinki - Krok 1

Krok 2

Czekoladę posiekaj. Połowę zostaw na polewę, resztę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.

Buraczkowe muffinki - Krok 2

Krok 3

Kasię roztop w rondelku i przestudź. Wymieszaj ze startymi buraczkami, jajkami i jogurtem.

Buraczkowe muffinki - Krok 3

Krok 4

Mokre składniki wlej do suchych i lekko wymieszaj. Formę do mufinek wyłóż papilotkami.

Buraczkowe muffinki - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je prawie do pełna. Piecz ok. 25 minut w 180 st.C. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Buraczkowe muffinki - Krok 5

Krok 6

Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki posmaruj polewą czekoladową i udekoruj kandyzowanymi wiśniami.

Buraczkowe muffinki - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć

    dobre ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczkowe muffinkiBuraczkowe muffinki

Buraczkowe muffinki to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią niebanalne połączenia smaków. W tych babeczkach intensywność gorzkiej czekolady i kakao zostają bowiem przełamane delikatnością oraz lekką słodyczą buraka. Gotowe i dobrze przestudzone buraczkowe muffinki można przyozdobić kandyzowanymi wiśniami, orzechami włoskimi, migdałami czy świeżymi, sezonowymi owocami. Pasować będą szczególnie jeżyny, maliny, czerwona porzeczka lub borówki amerykańskie – które dodatkowo nadadzą wypiekom kwaskowatości. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je domową konfiturą lub dodasz do ciasta drobne kawałki białej czekolady. Warto także polać gotowe wypieki roztopioną gorzką czekoladą i pozostawić w chłodnym miejscu, aż ich wierzch zastygnie. Buraczkowe muffinki to idealny sposób zarówno na deser po obiedzie, jak i słodką przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy. Wypróbuj podany przepis i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Podawaj na wiele okazji, najlepiej z gorącą kawą.