
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 plastry
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
500 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Krok 2
Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Krok 4
Gdy się zrumienią dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Krok 5
Ugotowany makaron odcedź, zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Krok 7
Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carbonara z cukinią
Ziołowy, kremowy, pachnący... Makaron carbonara z cukinią przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy szukają przepisu na smaczny i szybki w przyrządzeniu obiad. Sos carbonara to klasyka włoskiej kuchni. Do tej pory nie ma jednak pewności, skąd wzięła się jego nazwa, ani kto jako pierwszy wpadł na pomysł, by podawać makaron w ten sposób – czyli z żółtkami, boczkiem i serem. Wśród potencjalnych autorów tego dania wymieniani są bowiem zarówno carbonari, czyli włoscy węglarze, jak i amerykańscy żołnierze... Pewne jest jednak jedno – sos carbonara smakuje wyśmienicie zarówno w klasycznej wersji, jak i tej wzbogaconej dodatkiem śmietany i podsmażonej cukinii. Oczywiście, jeśli będziesz serwować go tak, jak Włosi, czyli z ugotowanym al dente – lekko twardawym i sprężystym – makaronem spaghetti lub penne.