Carbonara z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carbonara z cukinią

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

403 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

756 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Carbonara z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Carbonara z cukinią - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Carbonara z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy się zrumienią dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Carbonara z cukinią - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź, zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Carbonara z cukinią - Krok 5

Krok 6

W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Carbonara z cukinią - Krok 6

Krok 7

Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Carbonara z cukinią - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • iza lubaczewska

    iza lubaczewska , 03.07.2019

    Kochani, przepis jest prosty a jednocześnie wszystko smakuje pysznie. Dla mnie to najlepsza carbonara jaką jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara z cukiniąCarbonara z cukinią

Ziołowy, kremowy, pachnący... Makaron carbonara z cukinią przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy szukają przepisu na smaczny i szybki w przyrządzeniu obiad. Sos carbonara to klasyka włoskiej kuchni. Do tej pory nie ma jednak pewności, skąd wzięła się jego nazwa, ani kto jako pierwszy wpadł na pomysł, by podawać makaron w ten sposób – czyli z żółtkami, boczkiem i serem. Wśród potencjalnych autorów tego dania wymieniani są bowiem zarówno carbonari, czyli włoscy węglarze, jak i amerykańscy żołnierze... Pewne jest jednak jedno – sos carbonara smakuje wyśmienicie zarówno w klasycznej wersji, jak i tej wzbogaconej dodatkiem śmietany i podsmażonej cukinii. Oczywiście, jeśli będziesz serwować go tak, jak Włosi, czyli z ugotowanym al dente – lekko twardawym i sprężystym – makaronem spaghetti lub penne.