
Składniki
400 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ciecierzycę odsącz. Dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Krok 2
Ciecierzycę połącz z oliwą i przyprawami. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przyprawioną cieciorkę.

Krok 3
Wstaw do piekarnika na około 15-18 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie spalona. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ciecierzycę kilka razy, aby się równomiernie zrumieniła.


Dobra rada:
Ciecierzycę możesz także podsmażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Takie danie możesz podawać z ogórkiem, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupki z ciecierzycy
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to bardzo popularny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu. To z niej przygotowuje się jedne z najbardziej znanych dań tamtego regionu: hummus oraz falafel. Dzięki wysokiej zawartości białka jest polecana szczególnie weganom i wegetarianom. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać nawet osoby z celiakią. Dodatkowo, dzięki niskiemu IG, jest odpowiednia dla cukrzyków. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest uniwersalna i pasuje do niej wiele różnych fit dodatków. Wypróbuj ją w wersji pieczonej – wystarczy jedynie niewielki dodatek oliwy oraz wybrane przyprawy. Dobrze będzie pasowała ostra papryka, kmin rzymski czy cynamon. Z chrupkami z ciecierzycy komponują się też doskonale curry, kolendra oraz rozmaryn. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi świetną lekką i zdrową przekąskę, odpowiednią na przykład na drugie śniadanie. Serwuj ją solo lub ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi lub talarkami z marchewki. W każdym wariancie będzie smakować równie dobrze.

























