Ciastka czekoladowo kokosowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 łyżeczka

10 łyżek

300 gramów

1 opakowanie

polewa:

2 opakowania

200 gramów

200 gramów

5 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Wysypać na blat, wbić jajka.

Krok 3

Dodać cukier, cukier waniliowy i zimną Kasię.

Krok 4

Posiekać nożem, szybko zagnieść.

Krok 5

Uformować kulę, włożyć na 30 min. do lodówki.

Krok 6

Rozpuścić Kasię.

Krok 7

Zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i 5 łyżkami wody.

Krok 8

Dodać orzechy i wiórki kokosowe, ostudzić.

Krok 9

Ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze, ponakłuwać widelcem, posmarować marmoladą i masą.

Krok 10

Piec 30 min. w temp. 200 stopni C.

Krok 11

Pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty.

Krok 12

Zanurzyć ciasteczka jednym bokiem w rozpuszczonej czekoladzie.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej