Ciasto Dobos

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

180 gramów

8 sztuk

60 gramów

krem:

300 gramów

300 gramów

80 gramów

4 sztuki

2 łyżki

derkoracja:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztop Kasię (60 gram) na patelni, ostudź. Ubij pianę z 8 białek ze szczyptą soli.

Ciasto Dobos - Krok 1

Krok 2

Stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (180 gram), żółtka (8) i po łyżce mąki. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.

Ciasto Dobos - Krok 2

Krok 3

Masę biszkoptową podziel na 6 równych części. Każdą osobno upiecz w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 i piecz ok. 5 minut. Wyjmij z pieca, ostrożnie wyjmij z tortownicy i ostudź. Upiecz w ten sposób pozostałe 5 biszkoptów. Do momentu przygotowania ciasta ułóż je jeden na drugim, przekładając papierem do pieczenia.

Ciasto Dobos - Krok 3

Krok 4

Do żaroodpornej miski wbij jajka (4), dodaj cukier puder (300 gram). Miskę ustaw na niewielkim garnku z wrzącą wodą dobranym tak, aby do niego nie wpadła. To ważne - dno miski nie może się stykać z powierzchnią wody. Taki sposób gotowania nazywa się kąpielą wodną.

Ciasto Dobos - Krok 4

Krok 5

Zacznij ubijać mikserem jajka z cukrem pudrem, dodaj kakao. W miarę podgrzewania, masa jajeczna zacznie gęstnieć - zdejmij wówczas miskę z garnka i ostudź krem jajeczny. Ubij Kasię, dolej rum i dokładnie zmiksuj. Następnie, nie przerywając ubijania, do margaryny stopniowo zacznij dolewać krem jajeczny.

Ciasto Dobos - Krok 5

Krok 6

Podziel krem na 5 równych części. Z 6 blatów biszkoptowych odłóż jeden (użyjesz go później). Rozsmaruj pierwszą część kremu na pierwszym blacie, przykryj drugim. Na drugim rozsmaruj drugą część kremu i przykryj trzecim itd. Na piątym biszkopcie rozsmaruj ostatnią, piątą część kremu. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ostatniej warstwy tortu z karmelem.

Ciasto Dobos - Krok 6

Krok 7

Ostatni (szósty) blat tortu podziel na 12 równych porcji i rozłóż je na papierze do pieczenia. Do rondla wsyp cukier puder (150 gram) i postaw go na średnim ogniu. Cukier puder musi się skarmelizować, czyli najpierw się roztopi, potem zacznie wrzeć, a następnie zacznie zmieniać kolor na złoty i jasnobrązowy - wówczas natychmiast należy go zdjąć z ognia, żeby się nie spalił. Przestudź, ale nie dopuść do zastygnięcia. Przestudzony karmel rozprowadź po porcjach ostatniego biszkoptu, całość ostudź. Kawałki udekorowane karmelem rozłóż równomiernie na torcie i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Ciasto Dobos - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Dobos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto DobosCiasto Dobos

Ciasto Dobos to propozycja dla każdego fana słodkich wypieków z kremami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska twórcy ciasta, węgierskiego cukiernika Józsefa Dobosa. Ta przekąska najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Aby ją przyrządzić, na początek ubij białka na puch i połącz je z cukrem, żółtkami i mąką. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku dodaj również niewielką ilość miodu. Następnie podziel masę na sześć części i wlej do form tortowych. Pamiętaj, by wcześniej wyłożyć je papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Teraz przygotuj masę jajeczną, podgrzewając jajka z cukrem pudrem w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i cynamon, a gotową mieszanką wysmaruj biszkopty i ułóż je na sobie, zostawiając ostatni. Będzie on udekorowany karmelem, który przygotujesz, wykorzystując cukier puder. Gotową masę nałóż na biszkopt i pokrój go na dwanaście części. Udekoruj nimi wierzch wypieku i odstaw całość do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin. Gotowe! Przyrządź pyszne ciasto Dobos z naszym przepisem. Udanych wypieków!