Ciasto francuskie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

83 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

50 dekagramów

2 szklanki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wlać do szklanki, roztopić 75 g Kasi. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać wodę, roztopione Kasię i zagnieść ciasto.

Krok 2

Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałą Kasię pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę.

Krok 3

Utartą Kasię włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.

Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko posypaną mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadrat grubości około 2 cm.

Krok 5

Na środku rozłożyć schłodzoną Kasię tak,by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta połączyć nad Kasią, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.

Krok 6

Ciasto z Kasią wewnątrz rozwałkować na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość. Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt.

Krok 7

Wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt (jak poprzednio). Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 8

W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny.

Krok 9

Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.

Krok 10

Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut. Ciasto można dowolnie spożytkować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskieCiasto francuskie

Ciasto francuskie dobrze smakuje zarówno w wypiekach na słodko (z owocami takimi jak np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki), jak i wytrawnych, często z dodatkiem grzybów, szpinaku, łososia, szparagów lub sera – koziego, feta czy mozzarelli. Wariacji na temat tego, z czym i jak je przyrządzać, jest bardzo wiele. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań osoby, która przygotowuje danie. Kluczem do osiągnięcia kulinarnego sukcesu niewątpliwie pozostaje odpowiednio przygotowane ciasto. Aby zatem nie popełnić kulinarnej wpadki, warto wiedzieć, że domowe ciasto francuskie wymaga wielokrotnego wałkowania, składania oraz chłodzenia w lodówce. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale stosunkowo proste. Jednak poświęcony czas na jego zrobienie wynagrodzi efekt finalny. Samodzielnie wykonane ciasto, w połączeniu z różnymi dodatkami i nadzieniem, na pewno zapewni wyjątkowy smak. Aby sprawdzić, jak dokładnie przygotowuje się domowe ciasto francuskie, sprawdź podany niżej przepis. Życzymy smacznego!