Ciasto francuskie

- Krok 1Wodę wlać do szklanki, roztopić 75 g Kasi. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać wodę, roztopione Kasię i zagnieść ciasto.
- Krok 2Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałą Kasię pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę.
- Krok 3Utartą Kasię włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
- Krok 4Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko posypaną mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadrat grubości około 2 cm.
- Krok 5Na środku rozłożyć schłodzoną Kasię tak,by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta połączyć nad Kasią, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
- Krok 6Ciasto z Kasią wewnątrz rozwałkować na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość. Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt.
- Krok 7Wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt (jak poprzednio). Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Krok 8W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny.
- Krok 9Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
- Krok 10Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut. Ciasto można dowolnie spożytkować.
Ciasto francuskie dobrze smakuje zarówno w wypiekach na słodko (z owocami takimi jak np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki), jak i wytrawnych, często z dodatkiem grzybów, szpinaku, łososia, szparagów lub sera – koziego, feta czy mozzarelli. Wariacji na temat tego, z czym i jak je przyrządzać, jest bardzo wiele. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań osoby, która przygotowuje danie. Kluczem do osiągnięcia kulinarnego sukcesu niewątpliwie pozostaje odpowiednio przygotowane ciasto. Aby zatem nie popełnić kulinarnej wpadki, warto wiedzieć, że domowe ciasto francuskie wymaga wielokrotnego wałkowania, składania oraz chłodzenia w lodówce. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale stosunkowo proste. Jednak poświęcony czas na jego zrobienie wynagrodzi efekt finalny. Samodzielnie wykonane ciasto, w połączeniu z różnymi dodatkami i nadzieniem, na pewno zapewni wyjątkowy smak. Aby sprawdzić, jak dokładnie przygotowuje się domowe ciasto francuskie, sprawdź podany niżej przepis. Życzymy smacznego!