Ciasto kukułkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

30 dekagramów

4 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

2 opakowania

150 gramów

0.5 szklanki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły

Krok 2

W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie.

Krok 3

Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas dokładnie mieszać, bo masa szybko gęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić.

Krok 4

Miękką Kasię utrzeć z kakao na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.

Krok 5

Następnie wlać likier czekoladowy.

Krok 6

Formę kwadratową o boku 30 cm wyłożyć warstwą herbatników, następnie dać 1/3 kremu. Ponownie ułożyć herbatniki, kolejną warstwę kremu, warstwa herbatników, resztę kremu i na wierzch wyłożyć herbatnikami.

Krok 7

Polewą czekoladową polać ciasto (czekolady rozpuścić w śmietanie). Ciasto dowolnie udekorować.

Krok 8

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej