Ciasto kukułkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 litr

30 dekagramów

4 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

2 opakowania

150 gramów

0.5 szklanki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły

Krok 2

W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie.

Krok 3

Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas dokładnie mieszać, bo masa szybko gęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić.

Krok 4

Miękką Kasię utrzeć z kakao na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.

Krok 5

Następnie wlać likier czekoladowy.

Krok 6

Formę kwadratową o boku 30 cm wyłożyć warstwą herbatników, następnie dać 1/3 kremu. Ponownie ułożyć herbatniki, kolejną warstwę kremu, warstwa herbatników, resztę kremu i na wierzch wyłożyć herbatnikami.

Krok 7

Polewą czekoladową polać ciasto (czekolady rozpuścić w śmietanie). Ciasto dowolnie udekorować.

Krok 8

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kukułkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej