Ciasto marchewkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

432 gramy

8 sztuk

3 szklanki

4 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw myję i obieram marchew, ścieram na tarce o średnich lub dużych oczkach. Gotową odsączam z nadmiaru soku.

Krok 2

Kolejno rozpuszczam Kasię i pozostawiam do ostygnięcia.

Krok 3

W tym czasie przesiewam mąki do miski i mieszam z pozostałymi suchymi składnikami.

Krok 4

W innym naczyniu ucieram jaja z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa.

Krok 5

Wciąż ucierając dodaję ostudzoną Kasie i marchewkę. Chwilę miksuję, aż składniki się połączą.

Krok 6

Po tym czasie partiami dodaję mąkę z dodatkami i wszystko razem mieszam.

Krok 7

Gotową masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (27x38) i piekę około 40 min. w 180 C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Jeśli masz ochotę na warzywny deser, koniecznie przygotuj ciasto marchewkowe. Jako pierwsi jego smak docenili Amerykanie – już w latach 60. XX wieku stało się tam jednym z ulubionych i najchętniej przygotowywanych deserów. Nic w tym dziwnego. W końcu jest nie tylko smaczne i proste w przygotowaniu, ale także wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami, np. orzechami włoskimi lub skórką pomarańczową. Wyczuwalna słodycz marchewek współgra także z dodatkiem przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy kardamonu, orzechów laskowych, wiórków kokosowych oraz suszonych owoców. Masę, którą wykonasz na bazie obranych i startych warzyw, jajek oraz mąki, należy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej prostokątnej lub podłużnej. Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut w temperaturze 180 st. C. Jego wierzch możesz ozdobić lukrem, kremową polewą lub rozdrobnionymi orzechami. Wypiek serwuj pokrojony w kwadraty. Podawaj do kawy, herbaty lub gorącego mleka. Smacznego!