
Składniki
150 gramów
50 gramów
600 gramów
karmel:
115 gramów
75 mililitrów
50 gramów
krem śmietankowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
nadzienie z czekolady:
85 mililitrów
85 mililitrów
190 gramów
90 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj karmel. Cukier wymieszaj w garnku z niewielką ilością wody i ugotuj karmel. Wlej śmietanę, gotuj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw, jak karmel osiągnie temperaturę pokojową dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj aż wszystko się połączy.

Krok 2
Przygotuj krem. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Nadzienie czekoladowe. Zagotuj mleko i śmietanę. Połam czekoladę i dodaj do gorącego płynu. Wymieszaj, jak wszystko lekko ostygnie dodaj zimne masło i wymieszaj aż składniki się połączą.

Krok 4
Orzechy posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Krok 5
Naszykuj blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm. Wyłóż dno oraz boki pergaminem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj kremem śmietankowym i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Krok 6
Teraz wylej na wierzch karmel i połóż większe ciastka.

Krok 7
Na końcu wylej nadzienie z mlecznej czekolady. Na wierzchu ciasto posyp prażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw do zamrażalnika na 1h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Maxi King
Już nie musisz decydować, jaki deser przygotować. Karmelowy, czekoladowy, a może śmietankowy? Wszystkie te smaki znajdziesz w jednym cieście Maxi King – prawdziwie królewskiej słodkości. Szykuje się nadzwyczajna uczta dla wszystkich łasuchów, którzy nie lubią się ograniczać. Jak deser, to na bogato!
Dla kogo?
Pieczenie to twój żywioł? Dla odmiany przygotuj ciasto Maxi King na zimno. Piekarnik przyda się jedynie do uprażenia orzechów. Manewr ten wydobędzie z nich pełnię smaku i aromatu, które sprawiają, że Maxi King smakuje jeszcze lepiej. Warto o tym pamiętać także przy innych potrawach.
Na jaką okazję?
Wiesz, że w twojej jadalni pojawią się amatorzy słodkości? Efektownym plackiem Maxi King z pewnością nie będą zawiedzeni. Odśwież swój repertuar świątecznych deserów. W końcu liczą się nie tylko makowce, serniki i podobne tradycyjne ciasta. Maxi King od dziś rządzi! Bez obaw podaj deser po świątecznym obiedzie albo uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Jednym z podstawowych składników przepisu na ciasto Maxi King są herbatniki. Niepozorne ciastka od wieków zajmowały ważne miejsce wśród przekąsek angielskich. Przygotowywano je w okrągłym kształcie zarówno na słodko, jak i na słono. W tym przypadku wykorzystasz je do zrobienia prostego, ale wyśmienitego spodu do ciasta Maxi King bez pieczenia.
Dla urozmaicenia:
W orzechowej mieszance mogą znaleźć się orzeszki ziemne, laskowe i włoskie. Ciasto Maxi King – przepis ten oznacza nie tylko wyborną ucztę, ale też możliwość zabawy składnikami z fantastycznymi rezultatami.