Ciasto miodowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

266

25 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto miodowe:

30 dekagramów

8 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

15 dekagramów

ciasto biszkoptowe:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

krem:

8 dekagramów

0.5 litra

1 łyżka

2 łyżki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części.

Krok 3

Rozłożyć na posmarowanej Kasią formie o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec.

Krok 4

Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 5

Ostudzić.

Krok 6

Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać.

Krok 7

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Krok 8

Ciasto wylać na posmarowaną Kasią prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Krok 9

Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Krok 10

Ostudzić.

Krok 11

Trochę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, wlać zawiesinę do gotującego się mleka, pogotować, zestawić z gazu i dodać kostkę Kasi i jeszcze pogotować na małym ogniu mieszając.

Krok 12

Poczekać, aż trochę ostygnie i wyłożyć ciepłe na blaty w następującej kolejności: ciasto miodowe, masa budyniowa, biszkopt, masa budyniowa, ciasto miodowe, polewa czekoladowa i wiórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Cappuccino
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto miodoweCiasto miodowe

Ciasto miodowe przekładane kremem waniliowym to dobra propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na świąteczne wypieki. Puszysta warstwa biszkoptu połączona kremem z warstwami miodowymi, a na wierzchu polewa czekoladowa i wiórki kokosowe – wszystkie składniki oraz smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc połączenie polecane na uroczyste okazje. To klasyczne ciasto warstwowe jest nieco czasochłonne, ale warte uwagi. Najpierw upiecz miodowe blaty, każdy osobno, a następnie przygotuj środkową część, czyli biszkopt. Przesiej dokładnie mąkę i delikatnie ją wymieszaj z jajkami oraz cukrem. Wszystkie warstwy przełóż kremem waniliowym, a wierzch polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą – sprawdzi się również prosta polewa na bazie margaryny, cukru oraz kakao. Na koniec ozdób ciasto wiórkami kokosowymi albo kolorową posypką. Ciasto powinno wyjść słodkie i miękkie. Przyrządź je przy najbliższej okazji i przekonaj się, że warto. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.