Ciasto Orzechowe z Budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

200 gramów

8 sztuk

2 łyżki

1.5 łyżeczki

krem:

3 szklanki

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Dalej ubijając stopniowo, dodawać cukier, po jednym żółtku, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Ciasto wyłożyć do blaszki. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut.

Krok 3

Masa budyniowa: W szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka.

Krok 4

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.

Krok 5

Kasię utrzeć. Ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.

Krok 6

Na końcu dodać pokrojone brzoskwinie.

Krok 7

Ciasto orzechowe z budyniem: Upieczone ciasto przekroić wzdłuż.

Krok 8

Na jeden płat ciasta wyłożyć 3/4 masy.

Krok 9

Przykryć drugim płatem, posmarować resztę masy. Udekorować według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Orzechowe z Budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łabędzi Puch
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej