CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.75 szklanki

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

masa orzechowa:

250 gramów

75 gramów

5 łyżek

2 łyżki

masa budyniowa:

3 szklanki

250 gramów

0.75 szklanki

2 opakowania

dodatkowo:

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (najlepiej o wymiarach 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

Krok 2

Warstwa orzechowa: Kasię z cukrem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Powstałą warstwę orzechową wyłożyć na drugą, rozwałkowaną wcześniej i przełożoną do formy część ciasta. Piec również 10 minut w temp. 180 stopni.

Krok 3

Masa budyniowa: budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając 3 szklanki mleka zamiast 4. Podczas gotowania wsypać cukier. Budyń ostudzić. Kasię utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać stopniowo, nadal ucierając, zimny budyń.

Krok 4

Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami ułożyć na wierzchu.

Krok 5

Ponieważ masa budyniowa jest dość słodka, dla zrównoważenia słodkości posmarowałam jeszcze pierwszy placek powidłami z żółtych śliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krucha kokosanka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej