CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

405

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 szklanka

0.75 szklanki

6 sztuk

1 łyżeczka

krem:

1 szklanka

190 mililitrów

0.5 szklanki

200 gramów

wierzch:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać.

Krok 3

Dodawać po jednym żółtku i ubić na jednolitą masę.

Krok 4

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać.

Krok 5

Na koniec wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Ciasto wylać do posmarowanej Kasią blaszki o wymiarach 20x35 cm.

Krok 7

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.

Krok 8

Mleko zagotować i wrzącym mlekiem zalać orzechy, ostudzić.

Krok 9

Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, do utartej masy dodawać po łyżce orzechów i dalej ucierać.

Krok 10

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy.

Krok 11

Pozostałym kremem posmarować wierzch i udekorować ciasto orzechami.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 14.12.2015

    Radzimy użyć orzechów włoskich, mielonych lub siekanych (w zależności od preferencji). Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Buczyńska

    Maria Buczyńska, 08.12.2015

    Jakich orzechów, mielonych czy siekanych?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO ORZECHOWY PRZYSMAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej