Ciasto Wielkanocne z bitą śmietaną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

10 dekagramów

12 dekagramów

15 dekagramów

dodatki:

1

1

krem:

16 gramów

6 łyżeczek

80 mililitrów

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, orzechów, Kasi, cukru, 1 łyżki wody i jajka zagnieść ciasto kruche i wstawić na dwie godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm).

Krok 2

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 C. Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia.

Krok 3

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę. Białka oddzielić od żółtek.

Krok 4

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żelatyną, delikatnie wymieszać.

Krok 5

Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno. Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową. Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta.

Krok 6

Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej