Ciasto z malinami i galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

243 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

50 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 szczypta

wierzch:

200 gramów

250 mililitrów

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj do białości z połową cukru i szczyptą soli.

Krok 2

Wsyp obie przesiane mąki i wszystko wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.

Krok 4

Ciasto przełóż do dużej (średnica 28 cm) tortownicy.

Krok 5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Krok 6

Galaretkę pomarańczową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, a agrestową w jednej szklance.

Krok 7

Obie schłodź.

Krok 8

Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj ją z malinami.

Krok 9

Zimne ciasto przekrój na dwie części.

Krok 10

Jeden krążek ułóż na spodzie tortownicy i nałóż krem malinowy.

Krok 11

Przykryj drugim krążkiem.

Krok 12

Na wierzchu ułóż kawałki owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową.

Krok 13

Całość zalej tężejącą galaretką pomarańczową.

Krok 14

Ciasto wstaw do lodówki.

Krok 15

Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjmij z tortownicy.

1

Opinie o przepisie

  • Anna  Kończak

    Anna Kończak

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z malinami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej