
Składniki
200 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
100 gramów
0.3 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Jeśli ciasta będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki.

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 3
Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kluski. Delikatnie wymieszaj i dopraw cynamonem Knorr.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leniwe kluchy z serkiem waniliowym
Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera. Polecamy twojej uwadze przepis na leniwe kluchy z serkiem waniliowym, w którym biały ser zastąpisz serkiem homogenizowanym. Nada on kluskom lekkości. Będą one też delikatniejsze, niż te zrobione według popularnej receptury. Brak serowych grudek sprawi, że będą rozpływać się w ustach. Dosłownie niebo w gębie! Nazwa leniwe wzięła się prawdopodobnie stąd, że przygotowanie tych klusek jest dziecinnie proste i nie musisz poświęcić zbyt dużo czasu, żeby je zrobić. Jeszcze łatwiej będzie, jeśli użyjesz Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W kilkanaście minut wyczarujesz obiad, który pokocha twoja rodzina. Nieco egzotyki wniesie cynamon, którym oprószysz ugotowane kluchy. Swoim łasuchom możesz również podać obok leniwych kleks z gęstej śmietany.