Leniwe kluchy z serkiem waniliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leniwe kluchy z serkiem waniliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
733 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1092 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 garść

1 sztuka

100 gramów

0.3 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Jeśli ciasta będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki.

Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kluski. Delikatnie wymieszaj i dopraw cynamonem Knorr.

Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba , 24.10.2019

    Bardzo fajny i ciekawy przepis na te kluski. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe kluchy z serkiem waniliowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leniwe kluchy z serkiem waniliowym Leniwe kluchy z serkiem waniliowym

Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera. Polecamy twojej uwadze przepis na leniwe kluchy z serkiem waniliowym, w którym biały ser zastąpisz serkiem homogenizowanym. Nada on kluskom lekkości. Będą one też delikatniejsze, niż te zrobione według popularnej receptury. Brak serowych grudek sprawi, że będą rozpływać się w ustach. Dosłownie niebo w gębie! Nazwa leniwe wzięła się prawdopodobnie stąd, że przygotowanie tych klusek jest dziecinnie proste i nie musisz poświęcić zbyt dużo czasu, żeby je zrobić. Jeszcze łatwiej będzie, jeśli użyjesz Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W kilkanaście minut wyczarujesz obiad, który pokocha twoja rodzina. Nieco egzotyki wniesie cynamon, którym oprószysz ugotowane kluchy. Swoim łasuchom możesz również podać obok leniwych kleks z gęstej śmietany.