
Składniki
10 sztuk
farsz:
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 szczypty
1 sztuka
3 szczypty
3 szczypty
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie farszu: Mięso (szynkówka, mięso gulaszowe lub łopatka) dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka, zagotowałam, zebrałam burzyny dodałam obrane warzywa. Gotowałam ok 1,5 godziny na wolnym ogniu (do miękkości). Kiedy już było miękkie wyjęłam z garnka i razem z warzywami skręciłam w maszynce do mięsa.
Krok 2
Cebulkę poszatkowałam i zeszkliłam na oleju, ostudziłam, dodałam do farszu (bez oleju), wbiłam jajko, doprawiłam do smaku, bardzo dobrze wszystko wymieszałam rączkami i odstawiłam, aby farsz mógł przejść zarówno cebulą, jak i przyprawami.
Krok 3
Przygotowanie klusek: Wszystkie ziemniaki obieram i myję. Połowę gotuje w nieosolonej wodzie, a drugą połowę ścieram na bardzo drobnej tarce. Ugotowane ziemniaki odcedzam i przeciskam przez praskę natomiast starte przeciskam przez gazę. Robię to nad miseczką, pozwalam, aby na dnie osadziła się naturalna skrobia, którą po odlaniu wody daję z powrotem do ziemniaków . Oba rodzaje ziemniaków mieszam ze sobą i odkładam na ok pół godziny, aby ściemniały.
Krok 4
Następnie ugniatam je równo w misce, dzielę na 3 równe części w miejsce. Wsypuje mąkę ziemniaczaną i wbijam jajko. Dokładnie wyrabiam. Jeśli ciasto jest jeszcze mokre i nie chce się formować dodajcie mąki pszennej ok. 2 łyżki.
Krok 5
Z gotowego ciasta formowałam placki wielkości denka od litrowego słoika, na środek kładłam farsz (u mnie 1,5 łyżeczki), zaklejałam ze wszystkich stron i formowałam kulę. Wa razie przyklejania się do rąk, obsypać je delikatnie mąką:) Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od chwili wypłynięcia ok 8 minut. Podałam okraszone skwarkami, ja koniecznie musiałam popijać maślanką. Mnie wyszło 14 szt. klusek. Zostało troszkę ciasta, więc uformowałam małe kuleczki i zamroziłam, przydadzą się na "czarną godzinę".

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej