Składniki
10 sztuk
farsz:
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 szczypty
1 sztuka
3 szczypty
3 szczypty
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie farszu: Mięso (szynkówka, mięso gulaszowe lub łopatka) dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka, zagotowałam, zebrałam burzyny dodałam obrane warzywa. Gotowałam ok 1,5 godziny na wolnym ogniu (do miękkości). Kiedy już było miękkie wyjęłam z garnka i razem z warzywami skręciłam w maszynce do mięsa.
Krok 2
Cebulkę poszatkowałam i zeszkliłam na oleju, ostudziłam, dodałam do farszu (bez oleju), wbiłam jajko, doprawiłam do smaku, bardzo dobrze wszystko wymieszałam rączkami i odstawiłam, aby farsz mógł przejść zarówno cebulą, jak i przyprawami.
Krok 3
Przygotowanie klusek: Wszystkie ziemniaki obieram i myję. Połowę gotuje w nieosolonej wodzie, a drugą połowę ścieram na bardzo drobnej tarce. Ugotowane ziemniaki odcedzam i przeciskam przez praskę natomiast starte przeciskam przez gazę. Robię to nad miseczką, pozwalam, aby na dnie osadziła się naturalna skrobia, którą po odlaniu wody daję z powrotem do ziemniaków . Oba rodzaje ziemniaków mieszam ze sobą i odkładam na ok pół godziny, aby ściemniały.
Krok 4
Następnie ugniatam je równo w misce, dzielę na 3 równe części w miejsce. Wsypuje mąkę ziemniaczaną i wbijam jajko. Dokładnie wyrabiam. Jeśli ciasto jest jeszcze mokre i nie chce się formować dodajcie mąki pszennej ok. 2 łyżki.
Krok 5
Z gotowego ciasta formowałam placki wielkości denka od litrowego słoika, na środek kładłam farsz (u mnie 1,5 łyżeczki), zaklejałam ze wszystkich stron i formowałam kulę. Wa razie przyklejania się do rąk, obsypać je delikatnie mąką:) Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od chwili wypłynięcia ok 8 minut. Podałam okraszone skwarkami, ja koniecznie musiałam popijać maślanką. Mnie wyszło 14 szt. klusek. Zostało troszkę ciasta, więc uformowałam małe kuleczki i zamroziłam, przydadzą się na "czarną godzinę".
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej