
Składniki
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
50 gramów
do podania:
2 łyżeczki
100 gramów
przygotowanie formy:
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Foremki na muffinki smarujemy masłem oraz oprószamy mąką.

Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 200C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż całość się rozpuści.

Krok 3
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

Krok 4
Do jajecznej masy wlewamy masę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 5
Powstałym ciastem wypełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 8-9 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy fondant cukrem pudrem.


Dobra rada:
Fondant możemy podać z truskawkami lub innymi owocami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowy fondant
Intensywny smak czekolady zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Czekoladowy fondant to pomysł na stylowy deser, którym uraczyć można najbardziej wybredne i wymagające podniebienia. Mimo to receptura nie należy do skomplikowanych, a całość przygotujesz w zaledwie pół godziny.
Dla kogo?
Czekolada jest królową deserów, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na tego rodzaju rarytas.
Na jaką okazję?
Możesz schować dużą blachę, w której zazwyczaj przygotowujesz swoje ulubione brownie. Fondanty piecze się w osobnych foremkach, dzięki czemu od razu powstają zgrabne porcje. Nie musisz więc martwić się o wygląd deseru podczas bankietu albo uroczystego obiadu.
Czy wiesz, że?
Wyjątkowo apetycznie brzmi angielska nazwa tego specjału. Lava cake (czekoladowa lawa) nawiązuje do płynnego wnętrza fondantów, które ukazuje się w całej okazałości po przekrojeniu ciasta.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji wykorzystaj ziarna kawy. Czekoladowe wypieki doskonale smakują z porcją lodów waniliowych.