Czekoladowy Miętusek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

969

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

180 gramów

0.25 szklanki

1 opakowanie

360 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

20 sztuk

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna piane ze szczypta soli pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka. mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Powoli mieszać, aż składniki się połączą.

Krok 2

Ciasto wylać na blachę 20 cm na 20 cm z pergaminem. Piec 20 min 180C.

Krok 3

Landrynki włożyć do garnka zalać wodą i podgrzać do rozpuszczenia. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń z 2 łyżkami cukru, resztę doprowadzać do wrzenia. Do kipiącego mleka wlać budyń i syrop z landrynek. Gotować i mieszać. Ostudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć i dodawać po 1 łyżce budyniu. Całość zmiksować wlać na biszkopt. Wyłożyć herbatnikami. Galaretkę rozpuścić w 3/4 wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą galaretką. Masę wlać na herbatniki i posypać starta czekoladą. Zostawić w lodówce do stężenia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
W-ZETKA
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej