Czereśniowa pychotka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij
Czereśniowa pychotka

Składniki

ciasto:

2 sztuki

12 dekagramów

10 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

0.75 łyżeczki

krem:

1 litr

3 opakowania

500 gramów

pianka:

500 mililitrów

2 łyżki

2.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić, potem dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 2

Formę wysmarować Kasią i wyłożyć papierem. Piec ok. 25 minut. Biszkopt ostudzić.

Krok 3

Na soku wiśniowym ugotować galaretki, pozostawić do ostygnięcia.

Krok 4

Czereśnie umyć, usunąć pestki.

Krok 5

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukru pudru.

Krok 6

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do ubitej śmietany.

Krok 7

Na zimny biszkopt nałożyć cienką warstwę śmietany i na niej ułożyć czereśnie.

Krok 8

Zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki, aby galaretka szybciej stężała.

Krok 9

Na galaretkę dajemy resztę śmietany.

Krok 10

Ciastko można przyozdobić. Ja miałam krem malinowy więc wycisnęłam gwiazdkę i na górę dałam czereśnie, które miała zalane w spirytusie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czereśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej