Dorsz pieczony z puree i surówką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżeczki

4 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i odparuj. Następnie ugnieć i ucieraj do uzyskania gładkiej jednolitej masy z dodatkiem margaryny Rama Classic i mleka.

Dorsz pieczony z puree i surówką - Krok 1

Krok 2

Jabłko i marchew umyj pod bieżąca wodą, obierz i zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach (zależnie od preferencji), następnie połącz wszystkie elementy i dokładnie wymieszaj.

Dorsz pieczony z puree i surówką - Krok 2

Krok 3

Dorsza umyj i osusz. Natrzyj rybę sosem sałatkowym Knorr Naturalnie Smaczne zioła ogrodowe z trybulą oraz oliwą z oliwek. Mięso piecz przez 15 minut w temperaturze 150 °C.

Dorsz pieczony z puree i surówką - Krok 3

Krok 4

Wyłóż wszystkie elementy potrawy na talerz.

Dorsz pieczony z puree i surówką - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, witaminy A, witaminy B6, witaminy B12, magnezu, miedzi, manganu, tiaminy, niacyny, witaminy C, witaminy E, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony z puree i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony z puree i surówkąDorsz pieczony z puree i surówką

Dorsz pieczony, podany z ziemniaczanym purée oraz chrupiącą surówką, mimo kaloryczności poniżej 300 kcal, to obiad odpowiedni nie tylko dla osób na diecie, ale i wszystkich, którzy dbają o to, by zdrowo się odżywiać. Filet z dorsza natrzyj oliwą oraz sosem z dodatkiem trybuli – to zioło o smaku i wyglądzie przypominającym pietruszkę, z wyczuwalną nutą anyżu, który doskonale podkreśla smak ryb. Jest popularne szczególnie w kuchni francuskiej, w której stosuje się je jako dodatek do rybnych sosów. Zastosowanie sosu z dodatkiem trybuli, dzięki kompozycji ziół i przypraw, nadaje potrawie bardzo dobry smak bez potrzeby dodatkowego solenia. Dorsza pieczonego podawaj z ziemniaczanym purée – wybierz niedużego ziemniaka, a po ugotowaniu i odparowaniu z niego wody, utrzyj go na kremową masę z dodatkiem „dobrego” roślinnego tłuszczu, który sprawi, że konsystencja purée będzie jeszcze bardziej aksamitna. Jako warzywny dodatek do tej pożywnej potrawy sprawdzi się surówka z marchewki. Słodkie warzywo zetrzyj na tarce razem z jabłkiem i wymieszaj, a jeśli chcesz, dopraw łyżką soku z cytryny lub limonki. Wypróbuj nasz prosty przepis na pożywnego dorsza i napisz w komentarzu, czy smakowało Ci to danie.