Duszone żeberka z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

189

650 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sól, pieprz, czerwoną paprykę, posiekany czosnek wymieszaj razem. Powstałą marynatą oprósz oczyszczone z tłuszczu żeberka i odłóż w chłodne miejsce na około 30 – 40 minut.

Duszone żeberka z cebulą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie żeberka obsmaż z obu stron w garnku w którym będziesz gotować potrawę.

Duszone żeberka z cebulą - Krok 2

Krok 3

Obsmażone żeberka przełóż na bok, na talerz. W tym samym garnku podsmaż cebule pokrojone w pół plastry, dodaj pomidory, 400ml wody oraz Knorr Naturalnie smaczne dla idealnej gęstości sosu. Całość zagotuj.

Duszone żeberka z cebulą - Krok 3

Krok 4

Do gotującego się sosu włóż na powrót żeberka. Mięso duś pod przykryciem do miękkości około 1 godzinę. Gotowe żeberka podawaj na purre z ziemniaków.

Duszone żeberka z cebulą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos można doprawić do smaku suszonym tymiankiem.

9

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    sa znakomite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Wyśmienite warte obejrzenia i duszenia żeberek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Woda

    Paweł Woda

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Bruneteau

    Bozena Bruneteau

    Pomidory sa doskonale; ale te na zdjeciu przypominaja raczej keczup przemyslowy. Myle sie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    a co złego z pomidorami ?:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Bruneteau

    Bozena Bruneteau

    Tyle, ze jest tam za duzo pomidorow!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zryta

    Edyta Zryta

    Mam dziś żeberka duszone pyszności. Podam z ciao kapustą mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Fortuna

    Krzysztof Fortuna

    mniam mniam :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone żeberka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone żeberka z cebuląDuszone żeberka z cebulą

Duszone żeberka z cebulą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią sezon grillowy i żeberka chcieliby przygotowywać przez cały rok. Mięso jest kruche, soczyste i naprawdę pyszne. Dzięki duszeniu w pomidorowym, gęstym sosie, nabiera smaku oraz nie staje się zbyt suche. Sos zrobisz z pomidorów z puszki. Wybierz wersję pelati, czyli bez skórki – warzywa mogą być w całości lub w kawałkach. Żeby zachować jak najwięcej mięsnego aromatu, całą potrawę przygotowuj w jednym naczyniu. Zacznij od podsmażenia zamarynowanych wcześniej żeberek – dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie wyjmij żeberka z naczynia i na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i przygotuj sos – kiedy zgęstnieje dodaj do niego żeberka. Duś je w sosie tak długo, aż będą odpowiednio miękkie. Podawaj je na wiele sposobów. Jako dodatek będą pasowały szczególnie ziemniaki, zarówno pieczone, jak i w formie purée. Duszone żeberka z cebulą świetnie podkreśli smak kiszonej kapusty i ogórków. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, w jaki prosty sposób je przygotujesz.