Duszony boczniak z jajem sadzonym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

surówka:

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usmażyć grzyby na ½ porcji Ramy smaż jak Szef kuchni.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 1

Krok 2

Przygotować jajo w formie sadzonej na ½ porcji Ramy smaż jak Szef kuchni.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 2

Krok 3

Na talerzu ułożyć na pieczywie grzyby, a na nich jajko sadzone. Całość posypać szczypiorkiem.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 3

Krok 4

Przygotować surówkę: szpinak skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę. Całość wymieszać. Na koniec posypać kiełkami brokułów.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B2, B3, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony boczniak z jajem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej