Hiszpańskie pierożki z mięsem

- Krok 1Przygotuj nadzienie. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Przełóż do rondla i podduś na rozgrzanej Kasi.
- Krok 2Do miękkiej cebulki dodaj mięso, a gdy się przyrumieni dodaj pozostałe składniki. Duś na wolnym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do przestygnięcia.
- Krok 3Przygotuj ciasto. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Do miski wsyp mąkę, wlej Kasię, sok z cytryny i tyle mleka by ciasto dało się zagnieść.
- Krok 4Zagniataj ciasto na podsypanym mąką stole aż będzie gładkie.
- Krok 5Cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zlepiaj przy pomocy widelca.
- Krok 6Pierożki ułóż na wysmarowanej Kasią płaskiej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz, aż się zarumienią, 20-30 minut w 180 stC.

Pierogi to potrawa, która występuje w wielu kuchniach świata. Hiszpańskie, meksykańskie, węgierskie, żydowskie czy chińskie, przyrządzane na rozmaite sposoby, mogą stanowić świetną inspirację na smaczny obiad. Poniżej prezentujemy przepis na danie z Hiszpanii. W skład farszu proponowanych pierogów, oprócz mielonego (jagnięcego lub wołowego) mięsa, wchodzą także czarne oliwki, cebula i przecier pomidorowy. W odróżnieniu od ruskich lub z serem, hiszpańskie pierogi przyrządza się nie poprzez gotowanie w osolonej wodzie, lecz pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180° C. Nadaje to ciastu chrupkości i złocistego koloru. Wyrazisty smak potrawy zapewnia ponadto dodatek czosnku oraz użytych we właściwej proporcji przypraw. Hiszpańskie pierożki sprawdzą się zarówno na obiad, ciepłą kolację, jak i spotkanie ze znajomymi. Podawaj je z natką pietruszki lub ze szczypiorkiem, a także z ulubionymi sosami – pasować będzie szczególnie czosnkowy, serowy i śmietanowy. Nie zwlekaj i sprawdź przy najbliższej okazji, jak smakują te pierożki z mięsem.