Pierogi z dynią - na ostro: z cebulą i orzechami | Przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

ciasto:

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, wody, soli i jajka zrób klasyczne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 20 minut.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 1

Krok 2

Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 3

Krok 4

Gdy dynia będzie miękka, przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem, aby lekko rozgnieść dynię.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj. Na patelni rozpuść masło z listkami szałwii. Dodaj ugotowane pierogi, chwilę wymieszaj i natychmiast podawaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z dynią w sosie szałwiowymPierogi z dynią w sosie szałwiowym

Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych regionach świata: ravioli we Włoszech czy chinkali w Gruzji. Jeśli masz ochotę, by je przygotować w nieco odmienionej wersji, nie musisz sięgać po egzotyczne przepisy – wystarczy tylko ciekawy farsz. Przyrządź pierogi z dynią w sosie szałwiowym. Najpierw zrób klasyczne ciasto i odłóż je do lodówki. Dynię dowolnego gatunku, np. hokkaido lub piżmową, pokrój w niedużą kostkę i podsmaż razem z czosnkiem oraz cebulą. Miękką konsystencję farszu urozmaicisz dzięki kawałkom orzechów włoskich i pestkom dyni – upraż je wcześniej na patelni, żeby stały się bardziej chrupiące. Przełam słodki smak warzywa ostrą papryką w proszku albo odrobiną harrisy, czyli pikantnej marokańskiej pasty. Rozgnieć wszystko widelcem, dodaj do farszu żółty ser, a także przyprawę o smaku smażonej cebuli. Z ciasta wycinaj kółka, nadziewaj i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Pierogi z dynią podawaj w sosie szałwiowym. To naprawdę pyszne danie – przekonaj się?