Hiszpańskie pierożki z mięsem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

929 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

80 gramów

340 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

nadzienie:

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj nadzienie. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Przełóż do rondla i podduś na rozgrzanej Kasi. Miękką cebulkę połącz z mięsem.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Gdy mięso się przyrumieni, dodaj pozostałe składniki. Duś na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do przestygnięcia.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Do miski wsyp mąkę, wlej Kasię, sok z cytryny i tyle mleka by ciasto dało się zagnieść.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Zagniataj ciasto na podsypanym mąką stole aż będzie gładkie.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 4

Krok 5

Cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zlepiaj przy pomocy widelca.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 5

Krok 6

Pierożki ułóż na wysmarowanej Kasią płaskiej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz, aż się zarumienią, 20-30 minut w 180 stC.

Hiszpańskie pierożki z mięsem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańskie pierożki z mięsemHiszpańskie pierożki z mięsem

Pierogi to potrawa, która występuje w wielu kuchniach świata. Hiszpańskie, meksykańskie, węgierskie, żydowskie czy chińskie, przyrządzane na rozmaite sposoby, mogą stanowić świetną inspirację na smaczny obiad. Poniżej prezentujemy przepis na danie z Hiszpanii. W skład farszu proponowanych pierogów, oprócz mielonego (jagnięcego lub wołowego) mięsa, wchodzą także czarne oliwki, cebula i przecier pomidorowy. W odróżnieniu od ruskich lub z serem, hiszpańskie pierogi przyrządza się nie poprzez gotowanie w osolonej wodzie, lecz pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180° C. Nadaje to ciastu chrupkości i złocistego koloru. Wyrazisty smak potrawy zapewnia ponadto dodatek czosnku oraz użytych we właściwej proporcji przypraw. Hiszpańskie pierożki sprawdzą się zarówno na obiad, ciepłą kolację, jak i spotkanie ze znajomymi. Podawaj je z natką pietruszki lub ze szczypiorkiem, a także z ulubionymi sosami – pasować będzie szczególnie czosnkowy, serowy i śmietanowy. Nie zwlekaj i sprawdź przy najbliższej okazji, jak smakują te pierożki z mięsem.