Jeż

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 opakowania

0.5 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka.

Krok 2

Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając, aby nie zrobiła się skórka.

Krok 3

Miękką Kasię utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną, ale nie zimną, zawiesinę. Dodać rum. Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy.

Krok 4

Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię.

Krok 5

Jeża obsypujemy ciemnym kakao. Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment, który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca.

Krok 6

Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, groszków lub owoców kandyzowanych. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
LIZAKI Z CUKRU
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej