Sałatka jogurtowa z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jogurtowa z winogronami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

2 łyżki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.

Sałatka jogurtowa z winogronami  - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.

Sałatka jogurtowa z winogronami  - Krok 2

Krok 3

Stwórz sos czosnkowy mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.

Sałatka jogurtowa z winogronami  - Krok 3

Krok 4

Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.

Sałatka jogurtowa z winogronami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Orzechy włoskie warto przed podaniem uprażyć na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu będą one bardziej chrupiące i aromatyczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jogurtowa z winogronami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka gyros inaczej
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jogurtowa z winogronami Sałatka jogurtowa z winogronami

Sałatka jogurtowa z winogronami to świetna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnych smaków. Możesz ją zaserwować na kolację czy podczas wystawnego przyjęcia – mimo prostych składników, jest naprawdę wytworna. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno winogrona ciemne jak i jasne. Świetnie komponować będą się one z serem z niebieską pleśnią. Ostrego, zdecydowanego, pieprzno-chrzanowego smaku nada sałatce rukola. Chrupkość zyska natomiast dzięki delikatnym, słodkim orzechom włoskim. Możesz je podać bez obróbki lub uprażyć na patelni z dodatkiem odrobiny miodu. Do sałatki warto dodać także odrobinę ulubionych kiełków – dobrze sprawdzą się tu zarówno kiełki rzodkiewki, lucerny, jak i fasoli mung. Składniki potrawy najlepiej będą się komponować z delikatnym czosnkowo- ziołowym sosem sałatkowym. Sałatkę możesz zaserwować z grzankami albo z bagietką.