Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj z mięsem i połową pokrojonego koperku. Dodaj 2 łyżki ryżu i odrobinę oliwy, wyrób na gładką masę. Dopraw.

Krok 2

Formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące. Przygotuj garnek z wrzącą wodą. Dodaj do niej pozostały ryż i gotuj mięsne pulpeciki do miękkości.

Krok 3

Jajka rozbij i oddziel żółtko od białka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i szklankę wywaru pozostałego po gotowaniu pulpetów. Powstały krem dolej do zupy z pulpetami i zagotuj.

Krok 4

Rozlej na talerze, oprósz pieprzem. Juwarylakia udekoruj pozostałym koperkiem i skrop odrobiną soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej