Juwarylakia czyli pulpeciki w sosie cytrynowym
średnie
8 osób zapisało

Składniki
500 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj z mięsem i połową pokrojonego koperku. Dodaj 2 łyżki ryżu i odrobinę oliwy, wyrób na gładką masę. Dopraw.
Krok 2
Formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące. Przygotuj garnek z wrzącą wodą. Dodaj do niej pozostały ryż i gotuj mięsne pulpeciki do miękkości.
Krok 3
Jajka rozbij i oddziel żółtko od białka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i szklankę wywaru pozostałego po gotowaniu pulpetów. Powstały krem dolej do zupy z pulpetami i zagotuj.
Krok 4
Rozlej na talerze, oprósz pieprzem. Juwarylakia udekoruj pozostałym koperkiem i skrop odrobiną soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej