Kanapki z pieczoną papryką i anchois

- Krok 1Papryki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut. Potem przełóż je do foliowej torebki na kilka minut. Następnie papryki obierz, wytnij gniazda i pokrój na ćwiartki. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- Krok 2W misce połącz rukolę, pestki słonecznika, pokruszony ser oraz drobno pokrojone fileciki ryby. Dodaj oliwę i wymieszaj delikatnie.
- Krok 3Plastry papryki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż porcję rukoli, a następnie zwiń roladki.
- Krok 4Kromki pieczywa posmaruj margaryną i ułóż na nich przygotowane roladki. Kanapki udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Zamiast anchois możesz użyć np. wędzonego łososia.

Kanapki z pieczoną papryką i anchois to wyrazista w smaku i efektownie prezentująca się przekąska – idealna nie tylko na codzienny posiłek, ale również jako przystawka na przyjęciu. Ich główny składnik wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Kiedy papryki będą już gotowe, usuń z nich skórę oraz gniazda nasienne. W ich ćwiartki zawiń smaczny farsz, przygotowany z rukoli połączonej z podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, pokruszonym serem greckim typu feta oraz małymi kawałkami anchois. Jeśli nie przepadasz za rybami, fileciki możesz zastąpić równie wyrazistymi w smaku kaparami lub zielonymi oliwkami. Wybrane składniki wymieszaj z oliwą. Tak przygotowane roladki układaj na posmarowanych margaryną kromkach pieczywa pełnoziarnistego. Kanapki możesz dodatkowo udekorować gałązkami świeżych ziół – świetnie sprawdzi się np. koperek. Do przystrojenia przekąsek wykorzystaj także pozostałe pestki słonecznika. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie kanapek z pieczoną papryką i anchois, wypróbowując nasz przepis.