Kanapki z pieczoną papryką i anchois

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

661 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut. Potem przełóż je do foliowej torebki na kilka minut. Następnie papryki obierz, wytnij gniazda i pokrój na ćwiartki. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kanapki z pieczoną papryką i anchois - Krok 1

Krok 2

W misce połącz rukolę, pestki słonecznika, pokruszony ser oraz drobno pokrojone fileciki ryby. Dodaj oliwę i wymieszaj delikatnie.

Kanapki z pieczoną papryką i anchois - Krok 2

Krok 3

Plastry papryki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż porcję rukoli, a następnie zwiń roladki.

Kanapki z pieczoną papryką i anchois - Krok 3

Krok 4

Kromki pieczywa posmaruj margaryną i ułóż na nich przygotowane roladki. Kanapki udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Kanapki z pieczoną papryką i anchois - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast anchois możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pieczoną papryką i anchoisKanapki z pieczoną papryką i anchois

Kanapki z pieczoną papryką i anchois to wyrazista w smaku i efektownie prezentująca się przekąska – idealna nie tylko na codzienny posiłek, ale również jako przystawka na przyjęciu. Ich główny składnik wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Kiedy papryki będą już gotowe, usuń z nich skórę oraz gniazda nasienne. W ich ćwiartki zawiń smaczny farsz, przygotowany z rukoli połączonej z podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, pokruszonym serem greckim typu feta oraz małymi kawałkami anchois. Jeśli nie przepadasz za rybami, fileciki możesz zastąpić równie wyrazistymi w smaku kaparami lub zielonymi oliwkami. Wybrane składniki wymieszaj z oliwą. Tak przygotowane roladki układaj na posmarowanych margaryną kromkach pieczywa pełnoziarnistego. Kanapki możesz dodatkowo udekorować gałązkami świeżych ziół – świetnie sprawdzi się np. koperek. Do przystrojenia przekąsek wykorzystaj także pozostałe pestki słonecznika. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie kanapek z pieczoną papryką i anchois, wypróbowując nasz przepis.