Kanapki z pieczoną piersią kurczaka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

160 gramów

1.5 łyżki

surówka:

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka (bez skóry) obtocz w przyprawie Gyros i oliwie z oliwek. Przyprawioną pierś upiec w piekarniku w 165 °C przez 20 min.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmaruj Florą i nałóż kawałki upieczonej piersi.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj surówkę – umyte i pokrojone warzywa wymieszaj w misce, posyp je kiełkami i dodaj sok z cytryny.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, witamin: A, E, C, B1, B3, B6 i kwasu foliowego, fosforu, miedzi, manganu.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pieczoną piersią kurczaka Kanapki z pieczoną piersią kurczaka

Delikatna, soczysta, lekkostrawna – taka właśnie jest pieczona pierś z kurczaka. I ochoczo poleca się na przepyszne drugie śniadanie. Czas przygotować kanapki z pieczoną piersią z kurczaka – smacznie i pożywnie!

Dla kogo? Delikatne mięso drobiowe jest szczególnie polecane osobom z rozmaitymi problemami trawiennymi. Kanapki z pieczoną piersią z kurczaka są idealnym wyborem dla najmłodszych, osób dorosłych i seniorów.

Na zdrowie! Tak skomponowane danie dostarczy do naszego organizmu sporą dawkę niezwykle istotnych witamin A (454 µg czyli 57% RWS), E (4,1 mg czyli 34% RWS), C (112 mg czyli 141% RWS), niacyny (6,7 mg czyli 42% RWS), B6 (0,7 mg czyli 51% RWS) i kwasu foliowego (137,4 µg czyli 69% RWS).

Czy wiesz, że? Zastanawiasz się, dlaczego mięso drobiowe jest tak cenione w kuchniach z całego świata? Przede wszystkim drobiowa pierś to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego może stanowić jeden z pierwszych pokarmów mięsnych wprowadzanych do diety najmłodszych.