Klasyczna amerykańska zupa Chowder przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczna amerykańska zupa Chowder

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

null

200 gramów

null

1 sztuka

2 sztuki

0.7 szklanki

1 kilogram

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Seler i ziemniaki pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2

Zrumień boczek i zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 3

Dodaj seler, tymianek, liść laurowy a po chwili ziemniaki. Zalej wywarem rybnym i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą na wpół ugotowane.

Krok 4

W drugim garnku umieść na dnie niewielką ilość wody i gdy się zagotuje, wrzuć na nią oczyszczone małże. Przykryj i potrząśnij garnkiem, aby się otworzyły. Wyjmij małże z muszli, odcedź wodę, w której się gotowały i dodaj do garnka z ziemniakami.

Krok 5

Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj małże i śmietankę. Przypraw i odstaw na kilka minut. Podawaj ze skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna amerykańska zupa Chowder - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej