Knoppers

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto orzechowe:

5 sztuk

0.5 szklanki

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

ciasto kakaowe:

6 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

poncz:

1 szklanka

masa orzechowa:

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

masa czekoladowa:

1.5 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

masa budyniowa:

2 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

ponadto:

1 opakowanie

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.

Krok 2

CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać. Na koniec wlać olej i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.

Krok 3

PONCZ: Obydwa placki po upieczeniu przekroić na dwa blaty i wszystkie 4 nasączyć herbatą z cytryną.

Krok 4

MASA ORZECHOWA: Mleko zagotować z cukrem i z kakao, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie mleko w proszku i orzechy.

Krok 5

MASA CZEKOLADOWA: Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać Nutellę oraz spirytus.

Krok 6

MASA BUDYNIOWA: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku dokładnie rozrobić obydwie mąki oraz żółtka i, cały czas mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ugotować budyń, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać wystudzony budyń, a następnie jogurt.

Krok 7

PRZEŁOŻENIE: Wielkość wafli dopasować do wielkości ciasta ( na dwa przełożenia). Na pierwszym waflu rozsmarować połowę masy orzechowej i przykryć plackiem orzechowym. Następnie rozsmarować połowę masy czekoladowej i przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę budyniową i położyć na niej drugi blat orzechowy.

Krok 8

Na cieście rozsmarować pozostałą masę czekoladową i przykryć ciastem kakaowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę orzechową i przykryć waflem. Ciasto lekko obciążyć deseczką i odstawić na kilka minut. Na koniec całość polać polewą czekoladową wg przepisu podanego na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pleśniak z borówkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej