KOKOSOWY PLACEK

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

24 dekagramy

1.5 szklanki

5 sztuk

100 mililitrów

2 łyżki

50 mililitrów

krem 1:

20 dekagramów

25 dekagramów

50 mililitrów

50 mililitrów

krem 2:

20 dekagramów

40 mililitrów

5 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij jajka z cukrem i zimną wodą.

Krok 2

Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z olejem.

Krok 3

Ciasto wlej do blaszki i piecz około 25 minut w 180°C.

Krok 4

Zmielone biszkopty dokładnie wymieszaj z marmoladą, rumem i przegotowanym mlekiem.

Krok 5

Masę rozsmaruj na cieście.

Krok 6

Wiórki kokosowe zalej zimnym mlekiem, wsyp cukier i stale mieszając, gotuj około 3 minut.

Krok 7

Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną Kasię i mieszaj, aż się roztopi.

Krok 8

Krem kokosowy wyłóż na warstwę morelową.

Krok 9

Czekoladę włóż do woreczka foliowego, rozpuść w gorącej wodzie, odetnij rożek i wyciśnij kratkę.

Krok 10

Odstaw do stężenia.

Krok 11

Warstwę owocową można zastąpić gotową masą krówkową o smaku orzechowym. Można dodatkowo przełożyć dżemem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KOKOSOWY PLACEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej