Kolorowa sałatka z dynią i kaszą jęczmienną

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 plastry

320 gramów

40 gramów

1.5 łyżki

60 gramów

1.5 łyżki

200 gramów

4 łyżki

2 pęczki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z olejem, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w temp. 190°C, do zachowania jędrności.

Kolorowa sałatka z dynią i kaszą jęczmienną - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, połącz z serem feta pokrojonym w kostkę, pokrojonymi na pół pomidorkami, cebulą oraz z ugotowaną i przestudzoną kaszą pęczak.

Kolorowa sałatka z dynią i kaszą jęczmienną - Krok 2

Krok 3

Do sałatki dodaj dynię i Florę ProActiv. Polej olejem i delikatnie wymieszaj. Całość posyp pokrojoną drobno natką pietruszki.

Kolorowa sałatka z dynią i kaszą jęczmienną - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej