Kotlet pożarski

Pulchne kotlety z piersi kurczaka z delikatną i chrupiącą panierką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

203

554 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Piersi z kurczaka oraz natkę pietruszki posiekaj ostrym nożem.

Kotlet pożarski - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę. Mięso połącz z przygotowanym Fixem, dodaj natkę pietruszki i na koniec pianę. Z mięsa uformuj owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej.

Kotlet pożarski - Krok 2

Krok 3

Smaż na średnio rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony. Dodaj 3 łyżki wody i łyżkę margaryny lub masła, patelnię przykryj. Gotuj jeszcze dwie minuty. W tym przepisie możesz też użyć mielonego mięsa drobiowego, wtedy unikniesz siekania mięsa nożem.

Kotlet pożarski - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Jan Pacz

    Jan Pacz

    Muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet pożarskiKotlet pożarski

Kotlet pożarski, zwany również kotletem Pożarskiego, to panierowany kotlet mielony z mięsa drobiowego. Wywodzi się z rosyjskiej kuchni, gdzie był serwowany już w XIX wieku. Często dodatkowo faszerowano go wątróbką lub mięsem cielęcym. Przyrządzając kotlet pamiętaj, że powinien mieć on niezwykle chrupiącą i delikatną panierkę. Stworzenie tego smacznego dania ułatwi ci Fix Kotlety mielone Knorr. Aby kotlety były pulchne, wystarczy podczas ich przygotowywania dodać pianę z białek. Po obtoczeniu w bułce tartej, smaż je z dwóch stron na patelni, aż będą rumiane. Tak przygotowane danie możesz podawać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami oraz z kapustą duszoną lub kiszoną. Kotlety pożarskie możesz także jeść na zimno w kanapce, posmarowane cienko musztardą z kawałkiem kiszonego ogórka i liściem sałaty.