Składniki
2 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
50 gramów
50 gramów
1 litr
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki i czosnek posiekaj. Następnie zeszklij je na oliwie.

Krok 2
Wsyp ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Krok 3
Teraz wlej bulion tak, aby przykrył ryż. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie bulion, dolewając go co jakiś czas.

Krok 4
Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już miękki, połącz Fix Knorr z pozostałym bulionem.

Krok 5
Wlej płyn do ryżu i dodaj również starty ser parmezan oraz pleśniowy. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 6
Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i przelej porcję risotto do głębokiego talerza. Powinno być gęste i lejące się. Podawaj natychmiast.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowe Risotto - VIDEO
Każdy z nas ma w swoim menu potrawy, do których po prostu chce się wracać. Risotto serowe zdecydowanie do nich należy! Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy aromat zapadają w pamięci na długo, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Zobacz na listę składników, a później działaj według naszych poleceń. Powodzenia!
Dla kogo?
Serowe risotto to idealne danie dla osób lubiących szybkie i proste gotowanie. Proces przyrządzania tego przysmaku zajmuje niecałą godzinę, a efekty na talerzu naprawdę zachwycają. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by zrobić pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad lub lunch do pracy – risotto z serem sprawdzi się doskonale. Możesz także zaserwować je na kolacji z ukochaną osobą, a podbijesz jej serce oraz podniebienie. W tym wypadku powiedzenie „przed żołądek do serca” jest bardzo trafne. Powodzenia!
Czy wiesz, że?
Włosi rozpoczęli uprawę ryżu w XIV wieku. To właśnie oni wymyślili recepturę na risotto, która przetrwała aż do dzisiaj. Potrawa wywodzi się z Mediolanu i od lat pojawia się w restauracyjnych menu oraz w naszych domach. Poznaj jej doskonały smak i inne walory, przygotowując risotto z serem pleśniowym.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli lubisz mięsne potrawy, to możesz dorzucić do dania kurczaka. Podsmaż go na oliwie i serwuj z risotto. Dobrze sprawdzą się także wybrane owoce morza, np. krewetki lub mule. To Ty decydujesz, z czym zaserwujesz pyszne risotto. Na końcu podziel się z nami opinią w komentarzu!



































