Kremowiec z czekoladową polewą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 łyżka

0.5 opakowania

2 sztuki

1 szklanka

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

krem:

1 szklanka

3 sztuki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżka

polewa:

30 gramów

2 łyżki

dekoracja:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem, jajkami i odrobiną olejku.

Krok 2

Porcjami dodawać mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Krok 3

Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych tortownic (o średnicy około 20 cm).

Krok 4

Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Krok 5

Krem: żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką. Ciągle mieszając, wlewać gorące przegotowane mleko.

Krok 6

Ucierać nad garnkiem z wrzącą wodą, aż masa zgęstnieje. Ogrzewać jeszcze 2 minuty, odstawić.

Krok 7

Gorącą masę wymieszać z Kasią i ostudzić. Upieczone krążki ciasta przełożyć zimnym kremem.

Krok 8

Rozpuścić czekoladę z Kasią, utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i łyżką gorącej wody.

Krok 9

Grubą warstwę polewy rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta. Gotowe ciasto udekorować cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowiec z czekoladową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
TOFIK
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej