Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
łatwe
402 osoby zapisały

Składniki
500 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
50 gramów
8 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut (po tym czasie grzyby pokrój w cieniutkie paseczki, wywar zachowaj). Ziemniaki posmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w piekarniku – 180 st., ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź i obierz ze skóry, farsz pokrój w kostkę 1x1 cm i wymieszaj z majerankiem.

Krok 2
Batata obierz a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka. Z wierzchu skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj grzyby, liść i ziele angielskie, następnie wlej wywar z grzybów i zagotuj.

Krok 4
Do garnka wlej wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Następnie wlej zakwas i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.

Krok 5
Gotowy żurek nalej do talerzy, udekoruj chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi, połówki jajek i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, oczywiście żurek możesz przygotować z białą kiełbasą nie zmieniając w ogóle przepisu – po prostu dodaj kiełbasę do wywaru a następnie pokrój ją w krążki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
Nie ma Wielkanocy bez kolorowych pisanek i aromatycznego żurku! Ta gęsta, rozgrzewająca zupa powinna jednak pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej. Spokojnie, prędko ci się nie znudzi! Kilka stylowych dodatków zmieni ją nie do poznania – próbowałeś już kiedyś kremowego żurku z pieczonych ziemniaków, z dodatkiem koziego sera i chipsów z batatów? Jeśli nie, najwyższy czas to zmienić!
Dla kogo?
Z żurkiem z ziemniaków może konkurować tylko wigilijny barszcz z uszkami. Planowałeś wiosenne porządki? Zacznij od odkurzenia swoich przepisów. Kozi ser, bataty i przepiórcze jaja skutecznie odświeżą twoją kuchnię!
Na jaką okazję?
Wreszcie masz szansę zaskoczyć bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Te święta będą niezapomniane. Oto żurek, który sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki niezależnie od daty w kalendarzu.
Czy wiesz, że?
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrażenia sauer, tłumaczonego jako kwaśny. W Czechach zupę znajdziesz pod hasłem kyselo, interpretowanym w ten sam sposób.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie wyobrażasz sobie żurku bez białej kiełbasy, dodaj ją śmiało! Wcześniej tylko upewnij się, że przy twoim stole nie zasiądą osoby preferujące dietę roślinną.



































