
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj szpinak i smaż przez 10 minut ciągle mieszając.

Krok 2
Sparz, obierz i pokrój pomidory. Dodaj do szpinaku.

Krok 3
Dodaj przyprawy: kurkumę, garam masalę, kolendrę, chili, imbir, pokruszony cynamon, cukier oraz przyprawę Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 4
Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło z ryżem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki ze szpinakiem
Chrupiące na wewnątrz i jędrne w środku krewetki ze szpinakiem uświetnią romantyczną kolację we dwoje. Przyrządź je i zyskaj miano kulinarnej bogini. To finezyjne danie swój niezwykły smak zawdzięcza typowym dla kuchni indyjskiej przyprawom takim jak kolendra, chili, imbir, garam masala oraz kurkuma, czyli tumeric. Akcent europejski to dodatek świeżego szpinaku. Pamiętaj jednak, aby najpierw dokładnie opłukać go pod bieżącą wodą. Dobrze przyrządzone krewetki powinny chrupiące i lekko rumiane. Ważne, by trzymać je na ogniu dokładnie tyle minut, ile podano w przepisie. Gotując je zbyt długo ryzykujesz, że staną się gumowate i twarde. Gotowe krewetki udekoruj ćwiartką limonki i drobno posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu basmati, nazywanego przez smakoszy królem ryżu. Całość niech zwieńczy lampka białego wina.