Kruche ciasto z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

84

452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

wierzch:

400 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtko i śmietanę a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką.

Krok 4

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm i wyłóż nim przygotowana wcześniej formę.

Krok 5

Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika.

Krok 6

Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. ¾ truskawek wysyp na podpieczone ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krok 7

Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.

6

Opinie o przepisie

  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek

    bardzo fajne ciasto i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Góralczyk

    Agnieszka Góralczyk

    Jaka smietana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    sprawdzę czy dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Łukasik

    Basia Łukasik

    Czy mogę truskawki zamienić na jabłka pokrojone w kosteczkę. ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Bolinska

    Iza Bolinska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z truskawkamiKruche ciasto z truskawkami

Na straganach zrobiło się czerwono od świeżych truskawek? Wykorzystaj je do upieczenia znakomitego kruchego ciasta. Delikatna kruszonka oraz dojrzałe, słodkie owoce to sprawdzone i pyszne połączenie. Spód do placka przygotujesz z mąki pszennej przesianej z proszkiem, żółtek, kostki do pieczenia, cukru oraz kwaśnej śmietany 18%. Aby ułatwić sobie zadanie, mąkę i tłuszcz wymieszaj dokładnie za pomocą miksera. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć całość rękami, tak, aby powstała jednolita masa. Czas ma tu duże znaczenie, bo długo wyrabiane kruche ciasto stanie się twarde po upieczeniu. Część ciasta odłóż na kruszonkę. Po krótkim schłodzeniu w lodówce, rozwałkuj placek i wyklej nim formę do tarty. Spód nakłuj widelcem, aby się nie podnosił i podpiecz chwilę w piekarniku. Z truskawek usuń szypułki, pokrój je na ćwiartki, ułóż na spodzie, a na koniec posyp pokruszonym ciastem. Upieczony i przestudzony wypiek oprósz cukrem pudrem i udekoruj kawałkami świeżych owoców. Życzymy smacznego.